Изготвихме подбор от най-величествените градове на миналото, изоставени от хората. От тези древни градове буквално се сипе пясък, но в името на всеки един от тях си заслужава да прелетите и на другия край на света. Да си бил на всичките е нещо, с което може да се гордеете. Но предупреждаваме: ако видите със собствените си очи поне половината от тези места, останалите обичайни забележителности ще ви се сторят бледи имитации.

2. Мачу Пикчу, Перу

Градът с настоящо име „Изгубеният град на инките“ е изчезнал заедно с неговите жители: Мачу Пикчу е построен в средата на XV век и изчезва само след един век, по време на колонизацията на Южна Америка от испанците. До самия град, намиращ се високо в планината, далеч от столицата на империята на инките, конквистадорите не са стигнали, така че е добре запазена. Истинска звезда на туризма Мачу Пикчу става след като влиза в списъка на Новите седем чудеса на света.

Да се стигне до Мачу Пикчу може с обикновен влак или автобус. Но много по-интересна е разходка по живописната древна Пътека на инките, по която ти се завива свят от височината, пейзажите са зашеметяващи, скоростта на промяна на климатичните зони е впечатляваща. В същото време при този несложен четиридневен маршрут с дължина 43 км могат да се видят останките от други градове на инките, не толкова впечатляващи като Мачу Пикчу, но все пак доста интересни.