Гърция е изключително привлекателно място за туризъм. Тук ще се окажете на кръстопът от цветове и култури, ще усетите влиянието на историята и, разбира се, топлото слънце на Южна Европа. Страната е малка по размер, но огромна като разнообразие. Екипът на Loyal Travel събра в едно кратка информация за някои от най-популярните курорти на Гърция, с което се надяваме да ви бъдем полезни в избора на място за почивка или екскурзия.

Ситония, Халкидики | Loyal Travel Blog

Полуостров Халкидики

Полуостров Халкидики е разделен на три региона – свещеният и мъжки Атон (Света гора), както и курортните Ситония и Касандра. Ситония е по-спокойно място, с по-отдалечени един от друг курорти, голям брой исторически забележителности, манастири и пещери. Тук се намират невероятно красивите и спокойни Вурвуру и Метаморфоси. Крайбрежието на Касандра е застроено по-плътно, инфраструктурата е развита по-добре, но тишината и спокойствието тук са кът – живот кипи 24 часа в денонощието. За почивка с деца, които освен слънчеви бани, плуване и проучване на историята на Древна Гърция, искат и да се забавляват, Касандра е особено подходящо място. И тук могат да се намерят тихи местенца като селцето Афитос или Пефкохори, където се поддържа разумен баланс между природа и цивилизация.

Какво да направите задължително на Халкидики: прекарайте един ден в Солун – вторият по значимост гръцки град след Атина; обиколете с лодка полуостров Атон.

Санторини, Гърция | Loyal Travel Blog

Остров Санторини

Санторини е най-фотогеничния гръцки остров. Неговото споменаване извиква в ума точно определени картини – елегантни варосани в бяло къщи, разположени по стръмни склонове на фона на мастилено синьото море и плажове с черен вулканичен пясък. Известният Периса е удобен за почивка на семейства с деца, но не твърде малки заради стръмната крайбрежна ивица, а дъното е покрито с дребни гладки камъчета и водата много ясна и бистра, подходяща за гмуркане със шнорхел. Акротири и Монолитос може да ви се сторят малко по-скъпи от Периса, при това известният Червен плаж на Акротири е по-скоро див, отколкото цивилизован. А за онези, които искат да попаднат в романтична приказка, могат да изберат селцето с най-известния и великолепен залез, вятърните си мелници и неповторима архитектура – Ия.

Какво да направите задължително на Санторини: да се запознаете с миналото на острова, организирайки си екскурзии с посещения на археологически разкопки; Музея на виното.

Родос, Гърция | Loyal Travel Blog

Остров Родос

Релаксиращият Родос с вълшебните ручеи, семейни рибни таверни и зелени хълмове е еднакво гостоприемен за жадните за нови преживявания купонджии и за тези, които мечтаят за уединена почивка. Добре устроените плажове в района на Калитея и Иксия, центровете и школи за сърф в Ялисос, клубовете и ресторантите на Фалираки. Не е задължително да изберете хотел близо до центъра на нощния живот: Родос е малък остров, размерите му са общо 78 на 38 километра, така че на клубовете във Фалираки или рибните таверни на Колимбия можете да се насладите с наем на автомобил или с обществен транспорт.

Какво да направите задължително на Родос: да се пречистите от греховете в ледените извори; да посетите Долината на пеперудите; да се разходите с ферибот до разноцветния Сими.

остров Крит, Гърция

Остров Крит

Голяма част от курортите на остров Крит са съсредоточени в северната му част. Ако сте се запътили за къпане, слънчеви бани и веселие, то огледайте се към Ретимно и Херсонисос. Изборът между тях зависи от това какво предпочитате – нощните купони или лежерното мързелуване на плажа. Нощният живот кипи в Херсонисос, а по качество на плажовете отстъпва на Ретимно. Но в близост до Херсонисос можете да намерите и спокойни местенца за почивка с деца – ориентирайте се към големите хотели. Ако вечер планирате да танцувате и пийнете коктейли, както и разходка на открито – изберете Агиос Николаос. Местността в околностите на този град е хълмиста, така че по време на разходки наоколо ще поддържате и фигурата. Най-спокойният град на остров Крит е зелената Ханя с живописните си покрайнини и девствени пясъчни плажове.

Какво да направите задължително на Крит: отидете на острова на прокажените – Спиналонга; посетете Кносоския дворец; Диктейската пещера.

остров Корфу, Гърция | Loyal Travel Blog

Остров Корфу

Тих и доста спокоен остров, известен със скъпите си хотели. Високата цена е свързана с това, че през лятото на Корфу обичат да идват финансовите акули и магнати, превръщайки курорта в неформален клон на Давоския форум. Но има и изгодни хотели с нелоши плажове. Северната част на острова е по-подходяща за почивка с деца – малки плажове, водата е топла, пясъкът по плажовете е приятен на допир. Западната страна, обърната към Италия, се мие от хладни и бурни води, но там плажовете са много живописни и чисти, със ситен пясък. Има и изключения, като например популярният курорт Палеокастрица – брегът по тези места е скрит от вълните благодарение на заливи.

Какво да направите задължително на Корфу: доплувайте до Мишия остров – Понтикониси; полюбувайте се на екологично чистото солено езеро Корисион.

остров Кос, Гърция | Loyal Travel Blog

Остров Кос

Родното място на Хипократ е идеално за здравословна почивка: тук въздухът е толкова чист, че е хубаво просто да вдишваш, водата бистра и вкусна, храната е лека и питателна, а общоприетият начин на живот – активен. Тук е прието да се придвижват с велосипеди и много да се ходи пеша. Удобното разположение и добрите вълни привличат към този малък остров сърфисти от цяла Европа. Специално внимание за любителите на дъските и платната заслужава курортното градче Мармари и десеткилометровата плажна ивица близо до Тигаки. Като цяло няма значение къде ще се установите на острова – ще намерите, както добре подредени, така и диви плажове.

Какво да направите задължително на Кос: да доплувате до съседните острови Нисирос и Калимнос, възстановявайки сили в Асклепион; да се потопите в горещия минерален извор Емпрос Терми.